2011-12-02 14:17:28• hírek • mediafax.ro, szatmár.ro

95 százalékos EU-hozzájárulás a régiófejlesztési projektekhez

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta, hogy átmenetileg 85%-ról 95%-ra növelik az EU hozzájárulását az Európai Régiófejlesztési Alapból (FEDR) és az Európai Szociális Alapból (FSE) finanszírozott régiófejlesztési projekteket bizonyos államok esetében - írja a Mediafax hírügynökség.

Petru Luhan EP-képviselő közleménye szerint az Európai Unió új intézkedése által érintett államok közé tartozik Románia mellett Magyarország, Lettország, Portugália, Görögország és Írország. Az új szabályozás gyakorlatilag azt írja elő, hogy 10 százalékponttal nő az európai hozzájárulás a projektekben.

„Ha eddig Romániának 15%-os önrészt kellett fedeznie az ilyen projektek esetén, mostantól az önrész 5%-ra csökken, a maeadék 95%-ot az Európai Uniós fedezi. Az intézkedés célja az érintett államok támogatása, a szegényebb régiók fejlesztésének ösztönzése, a gazdasági és pénzügyi válság által továbbra is fenyegetett államok segítése", fejtette ki Luhan.

Ahhoz, hogy életbe lépjen, az Európai Parlament által megszavazott szabályozást az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia december 6-7-i ülésén.

Csehi Árpádtól, a Szatmár Megyei Tanács elnökétől megtudtuk: eddig a régiófejlesztési projektek esetében az EU 85 százalkos támogatást adott, 13 százalékot a kormány fizetett, 2 százalékot pedig a pályázó, például a megyei tanács. Abban az esetben, ha az Európai Tanács is egyetért az átmeneti támogatásnöveléssel, akkor a kormány fog könnyebb helyzetbe kerülni, hiszen lényegesebben alacsonyabb összeggel kell majd beszállnia egy-egy ilyen projektbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: